Contact

preventieloont.nl

 

Heuvelplein 284

4813 GJ Breda

 

06 170 464 57

info@preventieloont.nl

 

Nieuws

 

10-08-2020

 

De nieuwe website van preventieloont.nl is online

Ook wij moeten met de tijd mee en hebben onze website een opfristbeurt gegeven. Wij hopen dat u veel plezier en profijt heeft van onze nieuwe site.

 

Home
Certificeringen
Cursussen
Workshop
Referenties
Risico inventarisatie en evaluatie op maat
risicoanalyse

Cursussen...

 

B-VCA basis of VOL-VCA | Preventiemedewerker | Bedrijfshulpverlener | Adembescherming

 

 

Cursus preventiemedewerker

 

Een preventiemedewerker ondersteunt u bij de dagelijkse veiligheid en gezondheid en arbeidsomstandigheden binnen een bedrijf. Hij of zij moet dus kennis hebben van de risico's binnen het bedrijf. In veel organisaties zal de reeds bestaande arbocoördinator de rol vervullen van de preventiemedewerker.

 

Preventiemedewerker

 

Wat moet?

Elke werkgever moet tenminste één werknemer aanwijzen als preventiemedewerker. Heeft u maximaal 25 werknemers in dienst dan mag u zelf de preventiemedewerker zijn. U mag niet iemand van buiten het bedrijf aanstellen als preventiemedewerker. Als het niet mogelijk is om iemand binnen uw bedrijf als preventiemedewerker aan te stellen dan kunt u zich gedeeltelijk of geheel laten ondersteunen door externe arbodeskundige.

 

De preventiemedewerker die u aanstelt moet over voldoende deskundigheid en ervaring beschikken om de preventietaken goed uit te kunnen voeren. Ook moet u er voor zorgen dat de preventiemedewerker voldoende tijd krijgt voor de uitvoering van zijn taken.

 

In de RI&E moet u aangeven hoeveel preventiemedewerkers er nodig zijn en welke taken ze moeten uitvoeren.

 

De preventiemedewerker heeft drie wettelijke taken:

 

  1. het (mede) opstellen en uitvoeren van de RI&E
  2. het adviseren en nauw samenwerken met de ondernemingsraad / personeelsvertegenwoordiging over te nemen te maatregelen voor een goed arbeidsomstandighedenbeleid
  3. het (mede) uitvoeren van de maatregelen bedoelt onder punt 2

 

U moet de preventiemedewerker de gelegenheid geven om zijn taken zelfstandig en onafhankelijk uit te laten voeren. U mag de werknemer die de functie van preventiemedewerker uitvoert niet benadelen in zijn positie binnen het bedrijf.

 

Wat mag?

De werkgever mag de preventiemedewerker extra betalen als door zijn preventietaken zijn/haar functie zwaarder wordt.

 

De preventiemedewerker mag een cursus volgen, maar het hoeft niet. Zolang hij of zij maar over de specifieke kennis van arborisico's beschikt die voor het bedrijf relevant zijn.

 

De werkgever kan ook de preventiemedewerker als contactpersoon voor de arbodienstverlener laten zijn.

 

Wat helpt?

Steeds meer branches en cao's hebben een RI&E-instrument met een module preventiemedewerker. Verschillende branches hebben (modulaire) cursussen preventiemedewerker.

 

Wilt u meer weten over de opleiding preventiemedewerker en wat Ik werk veilig.com op het gebied van deze opleidingen voor uw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op!

Preventie loont  Preventie loont  Preventie loont

Copyright preventieloont.nl 2020

 

Contact | Disclaimer | Sitemap